Staat van de gemeente

Risicobeheersing

Risicobeheersing

Risicomanagement
Risicomanagement is het proces om risico's zodanig te beheersen dat meer zekerheid bestaat dat de organisatie haar doelstellingen zal realiseren.

Ontwikkeling risico’s
In 2021 zijn in de gemeentelijke organisatie een aantal risico’s duidelijk zichtbaar geworden. Deze zijn in drie onderwerpen te benoemen. Zij raken alle drie het continueren van de dienstverlening. Ze zijn lastig te kwantificeren in een financieel risico.
De onderwerpen worden verder toegelicht in de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Daarnaast is een algemene ontwikkeling te zien. We zien dat de risico’s toenemen, maar het weerstandsvermogen afneemt. Dit leidt tot een lagere weerstandsratio (1,8) dan voorgaand jaar (2,1), maar is wel hoger dan begroot (1,6). Daarnaast is de ratio nog steeds hoger dan het gewenste niveau (1,5).

Ten opzichte van vorig jaar is het risico op precario leidingen komen te vervallen. De risico's op de open einde regelingen in het sociaal domein nemen toe. Daarnaast nemen ook de financiële gevolgen van risico's op het gebied van calamiteiten, rampen en cybersecurity toe.
Daarnaast is het risico op de nadelige gevolgen voor de gemeente Schagen van de herijking gemeentefonds groter geworden.

Overige kengetallen
In de paragraaf Weerstandsvermogen en risicobeheersing staan ook een aantal wettelijk voorgeschreven kengetallen. De netto schuldquote is gedaald van 25,9% naar 24,4%. Dit komt door  mutaties aan de activa kant. Met name de mutaties in de uitzettingen < 1 jaar.
De ratio van de solvabiliteit is nagenoeg gelijk gebleven op 43,0% ten opzichte van 43,4% in 2020.
Het percentage belastingcapaciteit van 105%, laat zien, dat we met onze lokale lasten boven het landelijk gemiddelde bewegen.

Deze pagina is gebouwd op 04/28/2022 14:42:53 met de export van 04/28/2022 14:24:36