Resultaat SG1.1 Ieder kind kan zich ontwikkelen en ontplooien tot een zelfstandige volwassene
We hebben dit gedaan door:
Schoolmaatschappelijk werk voortgezet onderwijs
De 4 Kopgemeenten en het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs (SMW-VO) nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid om vroegtijdige, preventieve en laagdrempelige hulp aan leerlingen aan te bieden op school. Dit is het schoolmaatschappelijk werk en wordt uitgevoerd door Parlan. Onlangs is gebleken dat Parlan vanaf 2018 geen subsidie heeft ontvangen van de gemeente Schagen. Voor het jaar 2018 werd afgesproken de subsidie aan het SMW voort te zetten op basis van de bestaande afspraken. Parlan heeft hierdoor bij Incluzio (Hollands Kroon) ook de subsidieaanvraag SMW voor de gemeente Schagen ingediend. Deze is niet door Incluzio in behandeling genomen of doorgestuurd aan Schagen. Hierdoor is de afgelopen jaren het SMW wel uitgevoerd door Parlan, zonder dat hier bij hen financiële inkomsten tegenover stonden. Parlan heeft nimmer direct een aanvraag gedaan of verantwoording aan de gemeente Schagen afgelegd. De kosten voor het schoolmaatschappelijke werk in het primair onderwijs is in de periode 2019 - 2022 zodanig gestegen dat het beschikbare budget van € 75.000 hieraan is toebedeeld. De gemeente Schagen heeft nu voor 2021 haar aandeel betaald (€ 45.828) zonder dat hier geld voor is begroot. Dit tekort is met een éénmalige verschuiving van middelen opgelost en het bedrag zal in 2022 opnieuw in de begroting worden toegevoegd.
Jongerenwerk en jongerenhuis
Het afgelopen jaar is de inzet van het jongerenwerk beter bestendigd. De inzet op straat en hun zichtbaarheid in het weekend en de avonduren maakt dat de integrale aanpak rondom jeugd en jeugdgroepen compleet is gemaakt. De samenwerking met het wijkteam en overige voorliggende voorzieningen loopt soepel. Ook het jongerenhuis wordt met regelmaat ingezet door de jongerenwerkers of het wijkteam om in een informele setting in gesprek te gaan met jeugdgroepen en jongeren individueel. De huidige inzet van het jongerenwerk is structureel opgenomen in de begroting.
Nationaal programma onderwijs
Iedere gemeente heeft van het rijk een budget toegekend gekregen ter bestrijding van de onderwijsachterstand als gevolg van corona. Eind 2021 zijn er duidelijke kaders en criteria afgestemd met alle belanghebbende partijen die hier een rol spelen. De gemeente richt zich met name op het uitbreiden van bestaande ondersteuning zoals het schoolmaatschappelijk werk, maar ook op de subsidiepartners die het de afgelopen jaren in coronatijd moeilijk hebben gehad (Kopgroep bibliotheken bijvoorbeeld).
Onderwijshuisvesting
In 2021 is uitvoering gegeven aan het onderwijsprogramma 2021. Basisschool de Aloysiusschool, de Rank en de Julianaschool hebben nieuwe lokalen gekregen.
Basisschool de Ark is in 2021 begonnen met de bouw van de nieuwe school. Volgens planning zal in juni 2022 de oplevering plaatsvinden.
Tot slot is het Integraal Huisvestings Plan (IHP) opnieuw herijkt tot het IHP 2022-2027, waarin ruimte is gevraagd voor duurzaamheid. Alle nieuwbouw scholen zullen Energie Neutraal gebouwd worden. Alle bestaande scholen zullen een onderzoek krijgen: relatief eenvoudig te realiseren aanpassingen (het laaghangend fruit) wordt in beeld wordt gebracht om in overleg met de schoolbesturen te worden aangepakt.
Daarnaast is er een procesvoorstel gedaan wat te doen als scholen met een lager leerlingenaantal financiële middelen vragen voor nieuwbouw / renovatie.
Indicator:
Percentage leerlingen ten opzichte van het totaal dat geen startkwalificatie behaalt: 1,61% in schooljaar 2019-2021. Geen cijfers van schooljaar 2020-2021.