Resultaat SG1.2 Er is ondersteuning en jeugdhulp voor onze inwoners die dat nodig hebben
We hebben dit gedaan door:
Kosten jeugdzorg
De ontwikkelingen van de zorgkosten die we landelijk zien, doet zich ook in de gemeente Schagen voor. Door een toename van de vraag ontstaat er druk op de beschikbare budgetten. De door het Rijk beschikbare gelden blijven achter bij de stijging van de kosten. Deze ontwikkeling is u ook gemeld bij de tweede tussenrapportage.
Toegang tot jeugdhulp – afspraken met onderwijs en voorschoolse voorzieningen
De gemeenten in de Kop en de samenwerkingsverbanden Primair en Voortgezet Onderwijs hebben gezamenlijk een werkwijze ‘Integrale Samenwerking’ opgesteld en vastgesteld. Het begin van 2022 wordt gebruikt om de werkwijze verder praktisch uit te werken in werkprocessen en eenieder die ermee moet werken te informeren. Zodat in het nieuwe schooljaar 2022-2023 volop met de werkwijze gewerkt kan worden. Dit moet leiden tot een structurele verbetering in de ondersteuning van leerlingen in onze gemeenten en in de snelheid waarmee deze tot stand komt.
JGGZ
Na de tweede openstelling van de aanbesteding Jeugd-GGZ is opnieuw een aantal aanbieders gecontracteerd en is de dekking van het aanbod uitgebreid. Wel constateren we dat door corona en de schoolsluitingen als gevolg daarvan, de vraag naar Jeugd-GGZ verhoogd is. De wachttijd is daarom soms langer dan gewenst. We bezinnen ons daarom op een alternatief aanbod aan leerlingen dat m,eer preventief is ingericht.
Integrale Crisisdienst Jeugd (ICD) en Veilig Thuis (VT)
De ICD Jeugd heeft, overeenkomstig het contract, buiten kantoortijden de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de crisisuitvoering voor jeugd. Binnen kantoortijden voeren de wijkteams zelf de vragen m.b.t. crisis uit. Ook VT heeft in 2021 overeenkomstig het contract de dienstverlening uitgevoerd. VT werd gecontracteerd met een dienstverleningsovereenkomst namens 17 gemeenten in NHN. In 2021 is VT ondergebracht onder de gemeenschappelijke regeling bij de GGD HN. In organisatievorm biedt ons dit meer efficiëntie en duidelijkheid op welke bestuurlijke tafel VT besproken wordt. Het heeft geen gevolgen voor de uitvoering van de dienstverlening van VT.
De ICD jeugd en VT zijn in 2021 gestart om de samenwerking met elkaar te versterken. Zij onderzoeken op welke wijze zij de crisisuitvoering aan jeugdige, die zij alle twee uitvoeren zo efficiënt en effectief mogelijk kunnen inrichten. De regio NHN heeft zichzelf ten doel gesteld om voor haar inwoners één voordeur voor crisisinterventie in te richten. Hiermee willen we als één loket eenvoudig vindbaar zijn voor jeugdigen, gezinnen en professionals. Door de samenwerking met elkaar te versterken, bereiken we ook dat er onnodige overdracht van de cliënt plaatsvindt en wisseling van personeel voor de crisisuitvoering. Met het versterken van deze samenwerking hebben voor doelgroep jeugdigen de eerste stappen gezet naar 1 loket crisisdienst NHN.
JeugdzorgPlus
De behandeling van jeugdigen in de gesloten jeugdzorg van Horizon (locatie Antonius) bestaat uit twee delen: deel 1 waarin de jeugdigen gesloten verblijven en deel 2 waarbij zij uitstromen en gebruik kunnen maken van de producten die o.a. door Horizon ontwikkeld zijn. De volgende producten zijn in 2021 gerealiseerd:
- Intensieve ambulante behandeling
- Intensieve gezinsbehandeling
- Specialistisch en ambulant aanbod door andere instellingen
- Studio’s
- Therapeutische gezinsbehandeling
- Onderwijszorgtrajecten op maat
- JouwzorgPlusgroep
Hiernaast zien we een constante daling van de instroom van jeugdigen in de JeugdzorgPlus. Dit heeft enerzijds te maken dat jeugdbeschermers minder snel de gesloten vorm van zorg en behandeling adviseren en dat, doordat Antonius meer bekend raakt in de regio NHN, vaker benaderd wordt om vooraf in een casus mee te denken of plaatsing echt noodzakelijk is. Hiermee wordt meegedacht aan mogelijke “open” alternatieven vormen van hulp voordat gedwongen, gesloten hulp wordt ingezet. De regio NHN juicht deze ontwikkeling toe.
Verwerving JeugdzorgPlus na 2023
In het voorjaar ’21 is de regio gestart met de het inkooptraject. De transformatievisie JeugdzorgPlus na 2023 is in november 2021 vastgesteld. De planning is dat in maart 2022 de verwervingsstrategie door de colleges wordt vastgesteld.
Thuis voor Noordje
In opdracht van VWS zijn, in het voorjaar 2020, de 5 jeugdhulpregio’s (Kop van Noord-Holland, West-Friesland, Noord-Kennemerland, IJmond en Zuid-Kennemerland) de samenwerking aangegaan met de samenwerkingsverbanden van het primair onderwijs, speciaal onderwijs en vijf zorgaanbieders gespecialiseerde jeugdhulp uit Noord-Holland om te komen tot een bovenregionaal plan gespecialiseerde jeugdhulp. De ambitie is om alle jeugdigen in Noord-Holland met complexe zorg zo thuis mogelijk vorm te geven met zo min mogelijk overplaatsingen.
Deze samenwerking heeft zich in 2021 uitgebreid tot negen jeugdhulpregio’s (de jeugdhulpregio’s Haarlemmermeer, Zaanstreek-Waterland, Amsterdam- Amstelland en Gooi- en Vechtstreek hebben zich aangesloten). Tevens zijn van de regio’s ook de Gecertificeerde Instellingen (GI’s) jeugdbescherming en jeugdreclassering en ervaringsdeskundige (jeugdige en ouders) uit de complexe jeugdhulp aangesloten. Er is een visie en plan ontwikkelt die de verbinding en samenwerking in het ketennetwerk van de jeugdhulp stimuleert, het biedt uitgangspunten die centraal staan in de transformatie van complexe jeugdhulp en moet ons zicht geven op data en aanbod op bovenregionaal niveau.
Jeugdbescherming en jeugdreclassering (GI’s)
De GI’s hebben, overeenkomstig het contract, de hulp aan jeugdigen en ouders uitgevoerd in de regio Kop van NH. Hiernaast is echter door het ministerie van VWS Interbestuurlijk Toezicht voor geheel Noord-Holland opgelegd aan gemeenten en de GI’s omdat zij er niet van uitgaan dat de jeugdhulpregio’s er op korte termijn in slagen om elk kind met een jeugdbeschermingsmaatregel tijdig passende hulp te bieden. Hiernaast moet de samenwerking op regionaal en lokaal niveau tussen het wijkteam en de jeugdbeschermers verbeteren. Hiervoor zijn verbetervoorstellen vastgelegd en zijn activiteiten ondernomen o.a. versterken we de samenwerking tussen lokale wijkteams en de GI’s en prioriteren we de zorg van jeugdige die op de wachtlijst. Hiernaast is het tarief van de GI’s verhoogt. Hiermee dragen we er zorg voor dat de caseload van de professionals bij de GI’s wordt verkleind en dat kwaliteit van hulp kan worden verbeterd.
Indicator:
Geen indicator over 2021 bekend.