Domein samenleving en gezondheid

Doelen en resultaten

Resultaat SG1.3 Waar nodig biedt de gemeente (tijdelijk) ondersteuning om te kunnen voorzien in eigen levensonderhoud of te participeren naar vermogen

We hebben dit gedaan door:
RE-INTEGRATIE
Inkoop
Sociaal medisch advies: Er is in 2021 een aanbesteding gestart en gerealiseerd voor de medische advisering ten behoeve van cliënten binnen het sociaal domein. Voor participatie voor de  zogenaamde belastbaarheidsonderzoeken. Dit advies hebben wijkteamconsulenten nodig om tot eventueel besluit tot ontheffing arbeidsverplichtingen te komen.

Door de corona -maatregelen werden de uitvoering van  re-integratie-aanbod ook nog in 2021 wat bemoeilijkt. Aanbieders zetten echter op andere manieren (digitaal of met inachtneming  van de 1,5 meter  afstand) de dienstverlening zoveel mogelijk voort.

Duurzaam aan het werk met loonkostensubsidie.
Uit de ervaringen van de gemeenten met de uitvoering van de Participatiewet bleek dat een deel van de mensen met afstand tot de arbeidsmarkt geen vaste baan kon vinden. Zij hadden vaak kortdurende betaald werk en veranderden van werkgever of zaten werkloos thuis.
Door de Gemeenschappelijke regeling gesubsidieerde arbeid (GrGa) en gemeenten is daarom een regeling ontworpen om deze mensen alsnog aan vast passend en betaald werk te helpen; door een dienstverband bij GrGa en loonkostensubsidie.
Hiertoe hebben de gemeenten zich een vrijwillig de taakstelling opgelegd, deze was in 2021 voor Schagen 12 fte. (1fte is 37 uur). In 2021 heeft Schagen deze taakstelling niet gehaald en blijft achter met 4,51 fte.

Beschut werk
Mensen met een arbeidsbeperking hebben soms heel veel begeleiding of aanpassing van de werkplek nodig. Gemeenten moeten deze mensen een betaalde baan bieden in een aangepaste omgeving: beschut werk. Door de coronamaatregelen bleef plaatsing in Beschut werk 2021 achter.  De landelijke taakstelling voor 2021 was 18,00 fte, deze is niet behaald. Gerealiseerd is 15,75 fte (1 fte is 31 uur).

Inburgering
In 2021 zijn voorbereidingen getroffen voor de inwerkingtreding van de nieuwe wet Inburgering 2021 per 1 januari 2022. Hierbij is veel regionaal i.sm de gemeenten Hollands Kroon en Den Helder opgepakt.
De nieuwe wet behelst een omvangrijke wijziging van het inburgeringsstelsel waarin de gemeenten de regie krijgen bij de inburgering. Consulenten van het wijkteam zijn getraind en werkprocessen zijn aangepast. Een samenwerkingsverband van 6 organisaties is gecontracteerd om met elkaar een pakket van samenhangende inburgeringsvoorzieningen aan te bieden. De nieuwe wet kent geen overgangsregeling voor ‘oude inburgeraars’, voor de zogenaamde ‘ondertussengroep’ in Schagen zijn met een taalaanbieder extra afspraken gemaakt en wordt door het wijkteam zoveel mogelijk, in de lijn van de nieuwe wet, ingezet op duale trajecten (taal leren en in praktijk moeten toepassen).
In 2021 zijn door een projectgroep de voorbereidingen getroffen voor de inwerkingtreding van de nieuwe wet Inburgering 2021 per 1 -1-2022.  Hierbij is veel regionaal i.sm de gemeenten Hollands Kroon en Den Helder opgepakt.
Het nieuwe inburgeringsstelsel is een lerend stelsel en de uitvoering van de regierol door onze gemeente zal komende jaren verder doorontwikkeld en mogelijk wettelijk aangepast worden.

Indicator:
Cijfers gerealiseerd op beschut werk en mensen met loonkostensubsidie: zie tekst hierboven.
Voor Inburgering wordt nog een indicator uitgewerkt (per 1 januari 2022 is de nieuwe wet inburgering in werking getreden.

Deze pagina is gebouwd op 04/28/2022 14:42:53 met de export van 04/28/2022 14:24:36