Domein samenleving en gezondheid

Doelen en resultaten

Resultaat SG2.3 Het veiligheidsbewustzijn bij burgers is vergroot, zowel op het sociale als het fysieke vlak

Schagen is een veilige, gezonde, leefbare en duurzame gemeente en wil dat blijven. Om het veiligheidsbewustzijn te vergroten en te behouden voert de gemeente diverse taken uit op het gebied van veiligheid enerzijds en van vergunningverlening, toezicht en handhaving  in de fysieke leefomgeving anderzijds. Dat doet zij samen met vele partners zoals politie, de veiligheidsregio, de omgevingsdienst, de provincie en andere gemeenten in Noord-Holland. Maar nog belangrijker, dat doet de gemeente samen met haar bewoners, ondernemers, instellingen en bezoekers. Ondermijning en onveiligheid, zowel objectief als subjectief, worden in deze samenwerking actief en integraal bestreden.

We hebben dit gedaan door:

Beleid Veiligheid, Vergunningverlening, Toezicht & Handhaving voorbereiden op invoering Omgevingswet
De invoerdatum van de Omgevingswet is uitgesteld 1 januari 2023.  Dat betekent dat een op de Omgevingswet aangepast beleid niet meer in 2021 is opgepakt.

Oneigenlijk gebruik woningen/ illegaal gebruik recreatieparken
De aanpak van illegaliteit op recreatieparken en de aanpak van het oneigenlijk gebruik van woningen zijn gaande. Door de coronacrisis en personele wisselingen is hier minder aandacht aan besteed dan gewenst. Wel zijn er een aantal successen op behaald. De helft van de 300 controles zijn inmiddels uitgevoerd. Dit heeft geleid tot 30 waarschuwingsbrieven. Er zijn geen boetes uitgedeeld.
Op verzoek van de provincie wordt gekeken naar de mogelijkheid permanente bewoning op recreatieparken mogelijk te maken. De daarvoor samengestelde projectgroep heeft een voorstel gedaan, die in 2022 verder wordt uitgewerkt.

Strandveiligheid
In 2020 is een veiligheidsscan uitgevoerd naar de strandveiligheid waar een aantal verbeterpunten uit naar voren zijn gekomen. Een van de aandachtspunt betrof bewustwording over muien. Hiervoor zijn door de reddingsbrigades flyers ontwikkeld en een aantal voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd.  
In 2021 zou opnieuw een veiligheidsscan worden uitgevoerd maar gelet op Corona en personele wisselingen is de opvolging van de veiligheidsscan verplaatst naar 2023.

Voor de gezamenlijke opslaglocatie KNRM en Reddingsbrigade Petten zijn de voorbereidingshandelingen afgerond. In december 2021 is een start gemaakt met de realisatie van het pand. Oplevering van het nieuwe pand is 2022.  
De voorbereidingen voor de nieuwe opslaglocatie Reddingsbrigade Sint Maartenszee lopen.

Cameratoezicht Markt Schagen  
Het plaatsen van camera’s in het horecagebied Schagen is nagenoeg rond. De aanbestedingsprocedure is doorlopen en de locaties van de camera’s zijn bepaald. De aansluiting op het glasvezel netwerk duurt langer dan verwacht. De camera’s zijn daarom nog niet in december geplaats maar volgt begin 2022.

Bodycams boa's
Eind 2021 zijn de boa’s uitgerust met een bodycam. De boa's krijgen tijdens hun werk regelmatig te maken met incidenten. Dit varieert van verbaal geweld tot soms fysiek geweld.  Bodycams hebben een de-escalerend effect op negatief gedrag en dragen bij aan een veiligere werkomgeving. Door de bodycams word correct gedrag gestimuleerd en kunnen incidenten (die ondanks het gebruik van de bodycams toch plaatsvinden) worden vastgelegd.  

Ondermijning & integriteit
Om inzichtelijk te krijgen op welke vlakken de bewustwording en doorontwikkeling op het gebied van ondermijning en integriteit nodig is een weerbaarheidsscan uitgevoerd. Het rapport naar aanleiding van de weerbaarheidsscan is eind 2021 opgeleverd. Het rapport geeft een integraal overzicht van de meest kwetsbare processen en functies.  

Jeugdoverlast
In samenwerking met onder andere L!ink Jongerenwerk, wijkteams, boa’s en politie is ingezet op het verminderen van criminaliteit en overlast door jongeren. De zogenaamde hotspots met overlast worden regelmatig bezocht en waar nodig wordt opgetreden. Zo zijn een aantal gebiedsverboden opgelegd. Er is een integrale aanpak opgestart met onder meer politie, Openbaar ministerie en gemeente om de overlast en criminaliteit van een jeugdgroep te doorbreken.  

Brandweerkazernes
De gemeente heeft een huisvestingsplicht voor de brandweer. De brandweerkazerne Dirkshorn en Schagerbrug voldoen niet meer aan de huidige eisen.
Voor Dirkshorn is binnen de kaders van het regionale veiligheidsplan (brandweerdekking) een nieuwe locatie voor nieuwbouw van de brandweer kazerne gevonden. Dit proces loopt. In september 2021 is een bewonersavond georganiseerd waar de bouwplannen zijn gepresenteerd.

Voor Schagerbrug wordt onderzocht of de Kazerne via verbouw aan de huidige eisen kan worden aangepast. Dit project is door personele wisselingen en coronacrisis niet opgepakt.

Corona
Op coronabestrijding is integraal ingezet. De evenementen die doorgang konden vinden en de horeca hebben extra aandacht gekregen en zijn zo goed mogelijk gefaciliteerd. De extra inzet van toezicht en handhaving waar en wanneer zich de meeste problemen voordoen, bleek helaas het gehele jaar nodig. Alle extra inzet is ten koste gegaan van in de begroting opgenomen aandacht voor de kroonopgaven en ondermijning.

Indicator:
Niet beschikbaar

Deze pagina is gebouwd op 04/28/2022 14:42:53 met de export van 04/28/2022 14:24:36