Resultaat SG3.2 Voor inwoners die (tijdelijk) niet zelf kunnen voorzien in hun zorg is een vangnet van maatwerkvoorzieningen beschikbaar
We hebben dit gedaan door:
Inkoop voorzieningen Wmo
In 2021 zijn de volgende inkooptrajecten van belang om te melden:
Hulp bij het huishouden: per 1 januari 2021 zijn de nieuwe contracten huishoudelijke hulp gestart. Er is gekozen voor een kortdurend contract (1 jaar met maximaal 1 jaar verlenging) zonder grote wijzigingen. Dit om het regionale team Wmo meer tijd te geven om een goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden van huishoudelijke ondersteuning op de langere termijn,met specifieke aandacht voor de financiële beheersbaarheid.
Trapliften: er is in 2021 een aanbesteding gestart en gerealiseerd voor trapliften. Door dit contract liggen er regionaal heldere afspraken en gunstige prijzen ten opzichte van de jaren ervoor.
Sociaal medisch advies: er is in 2021 een aanbesteding opgestart en gerealiseerd voor het sociaal medisch advies. Dit advies hebben wijkteamconsulenten soms nodig om hun onderzoek goed te kunnen doen. Er is nu 1 regionale adviseur die integraal advies kan geven voor zowel voor Jeugd, Wmo als de Participatiewet.
In z’n algemeenheid heeft het Wmo team in de regio een transformatieplan geschreven. In dit plan is onder andere rekening is gehouden met maatschappelijke ontwikkelingen en financiële beheersbaarheid. Dit plan is nog niet definitief. Het zal daarna wel gebruikt worden als onderlegger voor alle komende aanbestedingsprocedures.
Lokaal Wmo
Welzijn op recept:
Er is in 2021 een pilot gedraaid met Welzijn op recept, onder leiding van ZonH. Deze pilot kende een stroeve start, maar lijkt nu meer op gang te komen. De evaluatie is enkele maanden uitgesteld, maar de resultaten lijken positief.
Levensloop coach:
Er is in 2021 een pilot gedraaid met de inzet van een levensloopcoach, voor cliënten van het Veiligheidshuis die een Persoonsgericht aanpak (PGA) krijgen. Het doel van deze levensloopcoach is contact te krijgen en te behouden met cliënten met een herhaaldelijk veiligheidsrisico voor zichzelf of voor hun omgeving. De levensloopcoach probeert het vertrouwen van deze client te verkrijgen. Dit om een terugval te voorkomen of de client te bewegen naar behandeling of reguliere begeleiding. De cliënt heeft zelf bij de start geen hulpvraag en geen doelen waar hij aan wil werken. Het wijkteam gaat niet in gesprek met deze cliënt, maar laat dit over aan de levensloopcoach. Vanuit de Wmo is de levensloopcoach voor 2 cliënten ingezet. Dit heeft een positief resultaat gehad.
In overleg met het Veiligheidshuis en OOV wordt deze voorziening gecontinueerd via de Wmo. OOV heeft geen contracten met hulpverleners die een dergelijke functie kunnen uitoefenen. Het doorstromen naar reguliere ambulante begeleiding zal eenvoudig verlopen als iemand al bekend is. In het kader van integraal werken versterkt de inzet van de levensloopcoach de samenwerking tussen wijkteams en OOV. Bij de nieuwe aanbesteding voor ambulante begeleiding (start 1 januari 2024) zal onderzocht worden of er voor de levensloopcoach een apart product ontwikkeld moet worden, of dat dit past onder de begeleiding (extra) zoals we dat nu al kennen.
De evaluatie van de samenwerking met het Veiligheidshuis is opgepakt met Den Helder. Het zal ook in het vervolg regionaal plaatsvinden.
Beschermd wonen en maatschappelijke opvang
De Kop-gemeenten bereiden zich samen voor op de decentralisatie van Beschermd Wonen per 1-1-2023 van centrumgemeente Den Helder naar de individuele Kop-gemeenten. Daarnaast wordt samen gewerkt aan een versterkingsplan dak- en thuisloosheid in de Kop.
Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz)
Sinds 2020 zijn de taken voor uitvoering van de Wvggz belegd bij de GGD, met een Dienstverleningsovereenkomst (DVO) van 2020 t/m 2022. De gemeente heeft diverse verbeterpunten gedeeld met de GGD, onder andere op het gebied van samenwerking en communicatie. De gemeente heeft aan de GGD gevraagd om de DVO met 1 jaar te verlengen, zodat in 2022 aan de verbeterpunten gewerkt kan worden. De gemeente houdt alle opties open over waar en hoe de taken van de Wvggz belegd worden na 2023.
Indicator:
De zorg voor de woon- en leefomgeving krijgt een 6,6 in 2021.